esikylvöt helmikuu
Kasvimaa kylvöt Omavaraisuus Puutarha Youtube

Helmikuun esikylvöt

Helmikuun kylvökalenteri on vielä aika helppo hallita. Oikeastaan koko alkuvuosi on fiilistelyä ja odottavaa aikaa. Tammikuun esikylvöt on pitänyt koulia (paprikat ja chilit) omiin purnukoihinsa, eikä tilasta ole vielä puutetta – tai alkaa se vähän puutarhuirin perhettä ärsyttämään (toukokuuta odotellessa). Maaliskuun kolkutellessa ovella, saattaa tilanne päästä ruuhkautumaan, mutta sitä odotellessa kylvöasiat ovat selvästi vielä hallussa.

Youtube-videoni aiheesta:

Helmikuun esikylvöt 2025

Helmikuussa meillä kylvetään

Hyötykasvipuolella:

  • Purjo ” Herbstriesen”
  • Purjo ” Elefant”
  • Basilika ”Holy Basil”
  • Basilika ”Emily”
  • Varsiselleri ”Golden Self”
  • Varsiselleri ”Green Pascal”
  • Ananaskirsikka ”Molly”

Kukkatarhapuolella:

  • Siperianunikko ”Victory Giant”
  • Siankärsämö ”White”
  • Pampas Plume
  • Leijonankidat (1. esikylvö: ”Appleblossom”, ”Madame Butterfly”, ”Eldorado Yellow”)

Purjojen osalta olen tullut siihen tulokseen, että suorakylvöt toimivat Etelä-Suomessa parhaiten, mutta olen päättänyt kylvää rykelmänä (noin 10kpl) molempia lajikkeita yhden setin. Muuten teen suorakylvöt. Rykelmäesikylvöissä olen ihan onnistuneesti ennenkin kasvattanut purjoa, joten näen tämän esikylvöpuolella ainoaksi keinoksi onnistua (omalta osaltani!). Basilikaa pyrin istuttamaan kolme molempaa lajiketta. Varsiselleria lähtee kuusi taimea molempia lajikkeita. Ananaskirsikka on itselle ihan uusi tuttavuus, mutta lähden varovaisella muutaman taimen taktiikalla liikenteeseen.

Kukkatarhaan lähtee esikylvöön siis vain neljä lajia. Pampasinheinän osalta en ole varma haluanko sitä oikeasti, koska se ymmärrykseni mukaan itsesiementää itsensä ja leviää, minkä lisäksi se selviää Etelä-Suomen talvista helposti.

Leijonankidoista esikylvöön lähti ensimmäinen erä, koska haluan ensimmäisen erän myyntiin jo kesäkuun puolella. Maaliskuussa kylvettävät leijonankidat kukkivat vasta heinäkuussa. Maaliskuussa kylvetään pääerä leijonankidoista, ja silloin kylvössä on useampi lajike, ja jaan ne vielä kolmeen kylvöerään. Siankärsämöä lähtee kylvöön enemmän, vaikka teen siitä lisäkylvöjä maaliskuussa. Siankärsämöä viljellään meidän kukkatarhassa täyte- ja kuivakukiksi sekä kosmetiikkakäyttöön. Siperianunikkojen kanssa pitää olla ajoissa liikenteessä. En ole vielä varma, miten haluan niitä käyttää, enkä ole leikkokukkapuolella superiso unikkofani, mutta siemenkotelot toimivat aina kivasti. Toisaalta se on monivuotinen kukka ja saattaa levitä, joten senkin osalta pitänee tehdä vielä päätöksiä ennen kuin päätän kylvettävää määrää. ”Perusunikoita” laitoin jo syyskylvöissä yhteen kukkapenkkiin kehäkukkien kanssa.

Mitä tammikuun esikylvöille kuuluu?

Tammikuussa kylvin chiliä (cayanne ja jalopeno), paprikaa (Red Asti, Californian Wonder ja Californian Wonder Yellow) sekä laventelia ja jättiverbenaa. Niin sanottujen ”vaikeiden kukkien”, eli laventelin ja jättiverbenan esikylvöistä kirjoitin täällä.

Chilit ja paprikat olen helmikuun alussa koulinut omiin yksikköihinsä. Chilien osalta itävyys oli hyvä, mutta Californian Wonderin osalta tulos olisi voinut olla parempi. Chilien osalta pystyn lahjoittamaan niitä myös lähipiirille. Lopputuloksena on, että jään kasvattelemaan kahta cayannea, viittä jalopenoa, kahta Red Astia, kolmea Californian Wonder Yellow´ia ja kolmea Californian Wonderia. Mietin vielä, mikäli laitan kaksi Californian Wonderia vielä helmikuun aikana kylvöön, koska tammikuun esikylvöt olivat sen osalta pettymys.

Maaliskuussa esikylvöpuolella ”räjähtää”, joten jäämme vielä hetkeksi rauhoittumaan maltillisen esikylvömäärän kanssa.

Saatat myös pitää...