sokerittomat maustekurkut avomaankurkuista
Kasvimaa Omavaraisuus Puutarha reseptit

Krutbackenin kurkut – parhaat itsetehdyt sokerittomat maustekurkut avomaankurkuista

Itsetehdyt maustekurkut ovat parhaita! Vuonna 2023 koin ensimmäisen megatulvan avomaankurkuissa. Tänä vuonna pistin vielä vähän lisää vaihdetta kehiin ja tuplasin kurkuntaimien määrän, ja nyt kannan kasvimaalta ämpäreittäin kurkkuja, eikä loppua näin elokuun edetessä näy. Lajikkeina tänä vuonna ovat olleet ”Profit” ja ”Vert Petit de Paris”. Osan lapset syövät sellaisenaan, osa menee muuten ruoanlaittoon tai lisukkeeksi, mutta valtaosa päätyy säilöttäviksi. Meillä maustekurkkuja kuluu muutenkin, mutta en ole päässyt vielä niin isoihin kapasiteetteihin, että olisin säilönyt kurkkuja ämpäritolkulla. Nyt olen.

Kaupan maustekurkuissa ärsyttää sokerin määrä, ja siksi olen päätynyt hyvään reseptiin, johon ei tarvitse muruakaan sokeria. Kahden vuoden kokemuksella uskallan suositella reseptiä, jota olen itse muokannut omaan makuun sopivaksi. Joten, tässä tulee ihan parhaat Krutbackenin itsetehdyt maustekurkut – reseptillä.

sokerittomat maustekurkut avomaankurkuista

Krutbackenin sokerittomat maustekurkut

Ensinnäkin tähän reseptiin tarvit:

  • avomaankurkkuja
  • suolaa
  • vettä
  • etikkaa (itse käytän väkietikkaa)
  • sinapinsiemeniä
  • valkosipulia
  • mustaviinimarjanlehtiä

Lisäksi tarvitset tietenkin

  • leikkuulaudan
  • veitsen
  • puhtaita purkkeja ja kansia
  • kattilan

Itse resepti menee suurin piirtein näin (kokonaismääränhän määrittelee jokainen itse säilöttävän määrän mukaan, mutta mittasuhteet ovat suurin piirtein tämä):

  • 1 kg avomaankurkkuja
  • 1 litra vettä
  • 0,5 dl suolaa
  • 1 dl etikkaa
  • 2 tl sinapinsiemeniä
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • mustaviinimarjanlehtiä

Kiehauta niin sanottu liemi ensin, eli vesi, suola ja etikka. Annan liemen jäähtyä hieman. Pilko kurkut haluamaasi ”muotoon”. Siivuta, paloittele, kuutio – tee, mikä tuntuu parhaalta. Laita kurkut puhtaisiin (!) purkkeihin, lisää sopiva määrä sinapinsiemeniä ja valkosipulin palasia päälle. Lisää viinimarjanlehti päälle. Kaada liemeä niin paljon, että kaikki peittyy liemen alle.

Purkita ja umpioi. Itse annan kurkkujen maustua ainakin viikon. Voin sanoa kokemuksella, että ihan hyviltä nämä maistuvat varsin nopeastikin, jos ei jaksa odottaa, mutta yritä hillitä itsesi.

sokerittomat maustekurkut avomaankurkuista

Umpioiminen

Umpioimisen tekee jokainen itse parhaalla näkemällään tavalla. Siitä löytyy monta eri ohjetta. Itse käytän kattilaumpioimista vesihauteessa. Minulla ei ole painesäilöntäkattilaa, eikä tule, enkä ole päässyt säilöntäprosesseissani vielä niin pitkälle, että omistaisin mitään erityisiä välineitä. Tänä vuonna olen tosin tilannut useamman lasisen säilöntäpurkin, mutta odottelen niitä edelleen Saksasta saapuviksi. Ehkä ne ehtivät juuri ennen tomaattimanian alkamista.

Kaikki lähtee liikenteeseen siisteydestä. Kurkut pestään ja leikataan puhtailla leikkulaudoilla, puhtaalla veitsellä. Säilöntäpurkkien siisteys on myös ehdotonta säästyäksemme kurkkujen pilaantumiselta. Älä oikaise tässä.

Itsellä on ollut käytössä vaihtelevasti vanhoja purkkeja ja uusia. Jos umpiominen ei ole onnistunut, olen siirtänyt purkit suoraan jääkaappiin maustumaan, jotta ne syödään ensimmäisten joukossa. Toimii ihan hyvin niinkin.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *