Ostin viime keväänä itselleni neljä kylvökuutiota tekevän soil blockerin (tälle ei taida olla suomenkielistä nimeä…) Olin vakuuttunut, että olisi aika päästä eroon esikylvöjen aiheuttamasta purnukkamerestä keväisin ja säästää tilaa. Alku soil blockerin kanssa oli varsinaista sähläystä ja olisin ensimmäisen vuoden kokeilujen perusteella väittänyt koko laitetta huijaukseksi. Kuutiot hajosivat ja olivat vain massa multaa kylvöalustoilla. Syy ei kuitenkaan ollut itse laitteessa tai mullassa, vaan käyttäjässä. Sittemmin olen hieman perehtynyt ja nörtteillyt soil blockerin kanssa ja tämän vuoden megakylvöjen siintäessä silmissä, olen ostanut isomman soil blockerin kaveriksi myös microversion, joka tekee 20 pienenpientä kylvökuutiota.
Tein aiheesta myös Youtube-videon:
Soil blockerit
Soil blockerien suosio on kasvanut viime vuosina, eikä syyttä. Mutta, mitä soil blockerit ovat? Ne ovat muotti tai pressi, joka tuottaa niin sanotun kylvökuution, joka toimii itsekseen kasvin kylvöalustana. Olen esitellyt yllä olevalla Youtube-videolla sen käytön, joten katso se. Soil blockereita on tarjolla kahta eri kokoa peruspuutarhureille. Pieni, microversio tuottaa 20 pientä kuutiota. Kokoa kuutoilla on vain alle 2cm suuntaansa. Ne soveltuvat erityisesti pienien siementen kylvämiseen. Valtaosa kukista sopivat kylvättäviksi microkuutioihin.

Toinen, isompi versio tuottaa neljä hyvänkokoista (5cm x 5cm) kylvökuutiota taimikasvatukseen. Niiden kanssa voi hyvin taktikoida niin, ettei tarvitse käyttää muita kylvöalustoja. Isompaan soil blockeriin on yleensä saatavilla lisäosia, jotka helpottavat niiden käyttöä. Yksi lisäosista painaa microblocklerin verran tilaa isompaan kuutioon, mikä helpottaa koulimista merkittävästi, mikäli on alunperin päättänyt tehdä kylvöt pieneen, microblockiin ja taimi tarvitsee koulintaa.
Miten onnistua soil blockerin kanssa?
Onnistuminen ja epäonnistuminen soil blockerin kanssa pohjautuu mielestäni vain kolmeen tekijään: kylvömullan kosteuteen, mullan tiiviyteen soil blockerissa ennen sen painamista kylvöalustalle ja paineeseen pressausvaiheessa. Mikäli kylvömulta on kuivaa, se on löysästi muotissa, eikä sitä paineta alustalle paineella, on turha odottaa kiinteitä kylvökuutioita. Tuloksena on todennäköisesti epämääräinen kasa kylvömultaa, joka muistuttaa lopulta hajakylvöjä. Mullan kosteus pitää olla niin korkea, että käsissä muotoiltava paakku pysyy hyvin kasassa ja sitä voi käsitellä ilman, että se hajoaa. Voidaan sanoa, että mullan pitää olla märkää. Soil blockerin kanssa touhuaminen ei ole siistiä puuhaa, vaan se vaatii todella ”hands-on”, joten siihen kannattaa henkisesti varautua.
Millaiset kylvöalustat?

Itse käytän soil blockien alustoina vähän nyt mitä sattuu olemaan. Viime vuosina olen investoinut jonkin verran ihan itse esikylvötarkoituksiin valmistettuihin alustoihin. Niitä on olemassa eri kokoisia, pituisia ja levyisiä versioita. Ne ovat tarpeeksi tukevia kylvöalustoina, mutta myös hieman hintavia. Tänä vuonna olen päättänyt käyttää lähinnä Ikean kura-alustoja. Meillä on ollut niitä entuudestaan, mutta tänä vuonna investoin myös uusiin, koska tarvin tehokkaat puitteet esikylvöille, jotka pääasiassa teen soil blockerien avustuksella. Käytän alustoina myös vanhoja uunipeltejä, joten käyttökelpoisia alustoja on monenlaisia ja mitä pidempään niitä voi käyttää, sen parempi. Ikean kura-alustassa on se huono puoli, että se on kookkaan pinta-alan johdosta myös kylvöalustoiksia tarkoitettuja alustoja kepeämpiä rakenteeltaan ja tulevat vaatimaan tarkkaavaisuutta siirtotoimenpiteiden aikana.
Mitä hyötyä?
Soil blockerien ja kylvöalustojen ehdottomin ja selkein hyöty on tilan säästäminen. Mikäli jokaisen taimen kasvattaa omassa muovisessa, tai pahvisessa/kompostoitavassa kylvöastiassa, muodostuu helposti hallitsematon esikylvökaaos. Mikäli tilaa on, tai taimia on tulossa vain vähän, soil blocker ei välttämättä ole tarpeen.
Erityisesti pienemmän soil blockerin käytöstä hyötyy tilallisesti, mutta mikäli kylvöt tekee sillä varhaisessa vaiheessa vuotta, joutuu auttamattakin koulimaan blockit isompiin blockeihin tai kylvöastioihin. Niin sanotussa siementen starttaamisessa vähän ennen ulos viemistä, pikkublockit ovat varmasti ylivoimaisia. Isoimmat blockit kestävät pidempään ja toimivat erinomaisena kasvualustana ulosistuttamiseen asti.
Moni sanoo hyödyksi myös muovijätteestä luopumisen. Kun pieniä muovisia istutusruukkuja ei enää tarvita, säästyy muoviastioiden ostolta, käytöltä ja lopulta pois heittämiseltä. Itse en ole ostanut vuosiin muovisia kylvöastioita, vaan käyttänyt uudestaan ja uudestaan vanhoja taimiostoksilta säästyneitä purkkeja. Nykyään tarve on entistäkin pienempi soil blockerien takia, joten siinä mielessä tämä hyöty on todellinen.
Soil blockerit ja kylvöalustat ovat alkuun isompi investointi, mutta säästävät pidemmällä aikavälillä, varsinkin, jos soil blockerista pitää huolta, eli pesee sen jokaisen käyttökerran jälkeen.