omavaraisuus
Omavaraisuus Puutarha Suuntana omavaraisuus

Omavaraistelijan ajankäyttö – Suuntana omavaraisuus, lokakuu 2024

Tämä kirjoitus on osa Suuntana omavaraisuus-sarjaa. Jutun lopussa löytyy muiden omavaraistelijoiden jutut liittyen lokakuun aiheeseen, joka koskee omavaraisteluun kuluvaa ajankäyttöä. Samalla hipaistaan teemaa, joka on ajankohtainen, eli talveen varautumista.  Itse keskitys tässä tekstissä ajankäyttöön, mutta liippaan talviaihetta tekstissä muuten. Lue muiden juttusarjan omavaraistelijoiden vinkit luettuasi tämän jutun. Linkit juttuihin löydät tämän jutun lopusta.

Haluan todeta, että itse lasken sellaiset työt omavaraisteluksi, mitkä joku toinen laskee peruspuutarhaharrastukseksi tai nettisurffailuksi. Lisäksi haluan sanoa, että vaikka käytän melko paljon aikaa tämän aiheen, eli omavaristelun, ympärillä, olen tehnyt sen vapaaehtoisesti. Omavaraisuus, tai ainakin omavaraisemman elämän tavoittelu, on opettanut minulle niin paljon, etten voi sitä ajankäytöllä tai millään muullakaan muuttaa sellaiseen muotoon, että se jollekin muulle tuntuisi järkevälle tai kannattavalle. Se pitää itse tuntea. Haluan silti kannustaa kaikkia lisäämään edes jotain pientä omavaraisuutta lisäävää elementtiä elämäänsä, olkoon se vaikka jokin taito. Lisäksi, käsittelen tässä jutussa omavaraisuutta nimenomaan ravinnon näkökulmasta. En puhu lämmityksestä, vaatteista, vedestä, energiasta tms. tällä kertaa. Voin joskus avata paremmin sitä, mitä omavaraisuus minulle merkitsee, koska luulen, että jokaisella on omat näkemyksensä omista omavaraisuustavoitteista nykymaailmassa.

Arkinen työ

Arkiseen puurtamiseen on sullottu monta toimea, jotka ovat osa omavaraisuustavoitettani. Ne tuntuvat luonnollisilta nykyään, mutta on ollut hetkiä, jolloin nekin ovat olleet uusinta uutta ja jotain todella eksoottista.

Kanat ja ankat

Alkuun totean, että jokapäiväisiin toimiini kuuluu kanojen ja ankkojen hoito, oli päivä tai vuodenaika mikä tahansa. Joskus esikoiseni auttaa tässä tai tekee ne puolestani, mutta yleensä se olen minä, joka hoitaa arkirutiinit eläimien osalta.

Aamuisin avaan kopin ovet, täytän ruokakipot (rehu ja kalkki), täytän vedet ja ankkojen vitamiinit. Samalla kerään munia ja tarkistan siisteystason (esimerkiksi kanojen munintapesissä saattaa olla aamukakat, jotka on parasta hoitaa heti pois, jotta saadaan siistejä munia). Tähän kaikkeen menee aikaa noin 10 minuuttia. Illalla suljen kopit ja tarkistan, että kaikki on kunnossa. Samoin tsekkaan vesitilanteen ja sisätilojen ruoat. Illalla selviän noin viidessä minuutissa, joten normipäivänä kulutan eläimiin 15-20 minuuttia. Siivous- ja kunnostuspäivinä tietysti paljon enemmän. Ja jos jollain eläimellä on terveysongelmia, aikaa kuluu yllättävän paljon hoitoon. Esimerkiksi hoidimme juuri yhden ankan bumble footin, eli pododermiitin, eli jalkapohjantulehduksen. Se oli ensimmäinen kokemukseni sen osalta, mutta joka ilta saman ankan kylvyttäminen, puhdistus ja jalan sidonta oli aika uuvuttavaa, mutta se pitää tehdä, kun eläimiä pitää.

Pihan hoito

Pihan hoito on jatkuvaa. On joko ruohonleikkausta, haravointia tai lumenluontia. Tähän voidaan laskea mukaan myös rikkaruohon torjunta ja monta muuta pakara- ja muita kyykkylihaksia vaativaa hommaa. Se onko se omavaraistelua, voidaan ymmärtää monella tapaa. Ne työt eivät lopu ikinä, eikä niiltä voi omakotitaloasujana välttyä. Työt voi toki ostaa tehtäväksi jonkun toisen työnä. Nämä työt tehdään meillä itse, eli käytämme niihin aikaa. Lisäksi jatkuvaan siivoukseen, kuten tippuneiden oksien keräämiseen ja yleiseen organisointiin, menee aikansa. Sanoisin, että sääolosuhteista riippuen, aikaa menee keskimäärin vartti/päivä. Aika tietysti keskittyy eri päiville enemmän kuin toisille.

Komposti

Kompostointi on iso ja tärkeä osa omavaraisuutta. Se ei ole jokapäiväistä työtä, mutta se on iskostunut mieleen kaikessa tekemisessä. Ankkalan ja kanalan jätökset siirretään kompostialueelle ennen kasvimaalle sijoittamista. Samoin peruskompostorista tuleva biojäte. Jonkun pitää välillä kääntää kompostia.

Taitojen opettelu

Tämä on se lohko, johon menee todennäköisesti eniten aikaa, mutta se tulee muun työn ohessa. Pidän erinäisiä taitoja erittäin tärkeinä, koska ne määrittelevät pitkälti sen, miten hyvin omavaraistelija työssään onnistuu. Ihminen, varsinkiaan omavaraistelija, ei ole koskaan valmis. Aina voi oppia uutta.

Sosiaalinen media, Youtube ja blogi

Omavaraisteluteeman ympärille olen rakentanut Instagram-tilin, tämän blogin ja Youtube-kanavan. Se tarkoittaa, että niihinkin menee aikaa. Se ei sinänsä haittaa, koska pidän niiden tekemisestä (onhan markkinointi, sisällöntuotanto ja viestintä työtäni) ja pidän yhteisöstä, johon olen tutustunut, mutta vaikka kuinka kivaa se on, ei se lisää tunteja kuukauteen. Instassa roikun nykyään vähemmän, mutta silti liikaa, ehkä 20 minuuttia päivässä. Blogin kirjoittamiseen menee per kerta 1-2 tuntia. Yhden tubevideon tekemiseen menee editointeineen useampi tunti. Jos haluan julkaista pari blogitekstiä kuukausittain ja yhden tubevideon viikoittain, mikä on tavoitteeni, käytän kuukausittain jopa 20 tuntia, mikä on ihan oma valinta, mutta työlästä silti. Siihen päälle sitten Insta, mikä tuo jokusen kellonlyömän lisää.

Kausittainen työ

Kausittain työt painottuvat eri asioihin. Viljelytöissä on hiljaista talvella, mutta silloin suunnitellaan kovasti seuraavaa kautta. Sitten kun kasvukausi lähestyy, alkaa listalle tulemaan kausittaisia töitä, jotka pitää hoitaa tietyssä ajanjaksossa.

Syksyn siivous ja valmistaminen kevääseen

Tämä juttu ilmestyy lokakuussa, joten näen sopivaksi aloittaa ajankohtaisella kausityöllä, eli penkkien siivouksella ja valmistamisella talveen ja tulevaan kasvukauteen. Tein aiheesta videon Youtubeen. Voit katsoa sen tästä. Tämä on ehkä puutarhurin inhokkihommaa ja monet jättävät siivouksen keväälle, mutta itse olen pyrkinyt siivoamaan penkit syksyllä, jotta keväällä elämä olisi vähän helpompaa, koska silloin katse on jo vahvasti tulevassa, eikä ole kiva siivota viime kauden jälkiä.

Suunnittelu

Talvella suunnitellaan ja tehdään hankintoja niiden pohjalta. Tämä on sitä sisäsiistiä työtä omavaraistelussa. Lopputalvella myös saatetaan hautoa tipuja haudontakoneessa, mutta sekin on suunnittelutyön tulosta. Itse en ole tunnettu kovin suunnitelmallisesta työstä, vaikka olen senkin osuutta omavaraistelussa kasvattanut, joten jokunen minuutti pitää sillekin vuosittain tuhlata.

Esikasvatus

Tätä vaihetta perheenjäseneni vihaavat eniten omavaraisteluhankkeessani. Kodin tasot pursuavat purkkia ja purnukkaa. Kasvuvaloja on joka paikassa. Tämä aika kuluu suuressa innostuksen vallassa, mutta tähän kuluu yllättävän paljon aikaa – perheen hermojen lisäksi. Monta kuukautta, pientä näpertelyä päivittäin. Siitä kasvaa aika pitkältä kuulostava työurakka.

Istutus

Kun on aika siirtyä ulos, perheenjäsenet huokaisevat, mutta silloin samalla koko perheen elämä siirtyy ulos. Kiireisintä aikaa tuntuu olevan juuri istutusvaihe, koska silloin on kovat piipussa ja tekeminen on jokseenkin vakavaa. Nyt se suunnitelma tulee käytäntöön ja tässä vaiheessa mitataan myös suunnitelmien realistiset toteutumismahdollisuudet.

Säilöntä

On itsestään selvää, että kasvatamme asioita syödäksemme niitä. Jotkut syödään heti tai lyhyen ajan sisällä tuoreena. Jotkut asiat pyritään säästämään pidempään. Näitä meillä ovat esimerkiksi perunat, sipulit, yrtit ja kurpitsat sekä maustekurkut. Säilöntäpuuhiin saa menemään kesän ja syksyn aikana melkoisen määrän tunteja, riippuen tietenkin siitä, miten paljon säilöö.

Siementen kerääminen

Joku sanoisi, että tämä on omavaraistelijan tärkein taito. Mielestäni se on tärkeä, elintärkeä suorastaan, mutta asia, jossa voi myös hieman joustaa. Siementen kerääminen kun ei ole aivan mutkatonta puuhaa ja voi olla, että menestyvä viljelijä tarvitsee välillä osto- tai lahjasiemeniä muilta tahoilta.

Kirjoitin siemenien keräämisestä täällä.

Projektit

Projektit ovat seikka, joita tulee ihan koko ajan. On kanalan rakentamista, ankkalan siirtoa, aidan rakentamista, pensaiden siirtoa, kasvihuoneen rakentamista, lisää aidan rakentamista, eristämistä ja ties mitä. Ne vievät ison osan ajasta, jos niiden antaa sitä viedä. Projektien osalta olenkin jo tottunut, ettei niitä kannata kasata jonoon. Jokaiselle vuodelle voi olla yksi-kaksi isompaa projektia ja jokunen pienempi.

Lopuksi

Elämä on tehty elettäväksi, eikä se omavaraistelemalla tule ikinä valmiiksi. Omavaraista elämää tai lähinnä sen tavoittelua (kuten meillä) ei voi suorittaa, se on elämäntapa. Aina tulee jotain uutta, ja jostakin hankkeesta joutuu ehkä myös luopumaan. Omavaraisteluun saa kulumaan 24/7, mutta sitä enempää meillä kenelläkään ei ole siihen laittaa. Jokainen asettaa rajansa.

Suuntana omavaraisuus-blogit lokakuussa 2024

Tämä blogipostaus on osa Suuntana omavaraisuus-yhteisön julkaisuja ja kuuluu siis osaksi Suuntana omavaraisuus-sarjaani. Yhteisöön kuuluu muitakin omavaraisuutta tavoittelevia bloggaajia, jotka asuvat eri kasvuvyöhykkeillä. Suuntana omavaraisuus-yhteisöä pyörittävät Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi).

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2024/

Kasvuvyöhyke 2

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/09/suuntana-omavaraisuus-lokakuu-2024-ajan.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/10/puutarhatoiden-ennakointia-suuntana.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/10/katos-kaivolle.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-10/

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/10/katsaus-taman-syksyn-satoon.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/10/06/lokakuu-24-ajankaytto-ja-talvi-tulee/

Saatat myös pitää...

3 kommentti

  1. Maija says:

    Määrittelit omavarastelun hyvin, siis kaikki, mitä et osta vaan teet itse.

  2. Ai muillakin perheenjäsenet inhoavat taimikasvatusaikaa! Meillä ihan sama. Toisaalta myös sitä kun syksyllä tuon ulkoilevat sisäkasvit takaisin tupaan. Perheen mielestä kasveja saisi olla sisällä vähemmän…

    1. Näin sen näköjään on! 😀 Sama juttu meilläkin, kun tuon sisään sitruunapuun, pelargoniat ja yhden daalian kukkimaan, että mitäs nämä oikein täällä tekevät. Ensi keväänä sitten taas ulos, että nyt pitää vaan elää yhdessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *