Tämä kirjoitus on osa Suuntana omavaraisuus-sarjaa. Jutun lopussa löytyy muiden omavaraistelijoiden jutut liittyen syyskuun aiheeseen, joka koskee vuoden 2024 virheitä ja onnistumisia. Lisäksi katsotaan vähän tulevaan – ja ehkä vähän menneisyyteenkin – ja pohditaan maanparannusta ja kasvualustoja. Lue muiden juttusarjan omavaraistelijoiden vinkit luettuasi tämän jutun.
Omalta kohdalta isoilta virheiltä vältyttiin, mutta luonto tarjosi kompastuskiviä ihan tarpeeksi tänä(kin) vuonna. Onnistumisia on ollut valtavasti, vaikka ne ovat uhanneet jäädä niin kutsuttujen epäonnistumisten jyräämiksi. Onkin syytä tässä jutussa hehkuttaa niitä, koska opin tänä vuonna ison asian viljelystä täällä meillä, avoimen hevoslaitumen reunalla. Vuoden 2024 suunnitelman omavaraisuuden osalta löydät täältä, jos haluat perehtyä ensin, mikä oli tavoitteena.
Huomautuksena, etten itse ota kantaa tässä jutussa maanparannukseen, vaikka olen sen aloittanutkin jo tulevaa vuotta ajatellen. Mansikanrönsyt olen istuttanut uuteen penkkiin ja olen parantanut maata kanalakompostilla. Tätä samaa menetelmää käytän muutenkin. Lisäksi käytän lehtijätettä talven yli penkkien päällä ja sotken loput keväällä maa-ainekseen. Lisää kompostia tulee sekä ankkalasta että kanalta. Lisäksi käytän lähitallin hevosenlantaa, joten keväällä saamme taas hyvän alun. Se on ollut tällä erää toimia konsepti.
Missä onnistuttiin?
Lähdetään liikkeelle siitä, missä onnistuttiin. Ensinnäkin suunnitelmissa oli helppo pysyä, mikä oli hyvä. Isot volyymit ja ne keskeiset lajikkeet onnistuivat. Kurpitsa- ja perunasato oli suorastaan häikäisevä. Osa perunoista ja kurpitsoista on vielä keräämättä, mutta jo nyt voidaan sanoa, että onnistuttiin. Perunoita nostettiin kymmeniä kiloja. Varhaislajike Timo oli taas menestys, ja uusi tuttavuus, ns. varastolajike Mozart kiva yllätys. Mozartin kanssa nyt testataankin, miten se pärjää meidän kellarivarasto-olosuhteissa.
Sipulisato on ollut ihan kohtuullinen, vaikka iso osa valkosipuleista meni piloille, kun kanat löysivät sipulinpenkin kylpyjään varten. Pärjäämme silti varmasti ihan hyvin sipulien kanssa ihan jopa omavaraisesti ajateltuna. Punasipulit onnistuivat parhaiten ja kasvoivat mukavan kokoisiksi.
Yrttien osalta laiskuus on vienyt mukanaan kesän edetessä ja kuivaaminen varastoon on ollut hidasta, mutta kuitenkin edennyt. Teetilanne on enemmän kuin ok talvea ajatellen (fenkolinlehti, minttu, kamomilla ja sitruunaverbena ovat teelajikkeeni). Oreganoa palaa meillä aika paljon, mutta sitäkin olen saanut kuivattua kiitettävästi. Lipstikka oli tänä vuonna tuottoisa, joten sillä maustetaan kaikki keitot varmasti koko talven.
Avomaakurkkusato oli yllättäen tänäkin vuonna ihan hyvä, joten muutaman ämpärillisen voimin olen valmistellut maustekurkkuja kellariin ja suoraan syötäviksi. Krutbackenin sokerittomien kurkkujen resepti löytyy täältä.
Tavoitteena oli myös lisätä kanojen määrää ja näin kävi. Keväällä haudottiin koneessa 12 tipua. Niistä viisi oli kanaa. Se oli aika parempi tulos kuin vuonna 2023, jolloin 12 tipusta 10 oli kukkoja. Erilaisten koukeroiden jälkeen tilanne on nyt se, että kanoja on kolme enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Nyt meidän kanala on ihan täynnä, joten lisää ei tähän nykyiseen malliin voida edes ottaa(, jollei laajenneta). Kana- ja ankkaharrastuksesta voit lukea lisää täältä.
Näin ollen, tavoitteisiin päästiin hyvin. Se lohduttaa.
Mikä meni pieleen?
Epäonnistumiset vuonna 2024 menivät lähinnä erilaisten tuholaisten piikkiin, vaikka yksi vaiva on seurannut minua vuodesta toiseen ja se on tomaattien latvamätä. Tänäkin vuonna sain tuta, miten joudun kärvistelemään kyseisen vaivan kanssa. Jokusen tomaatin olen saanut säästettyä tältä kohtalolta, mutta panostus ei tänäkään vuonna kannattanut tomaattien osalta. Tomaattien kasvattaminen avomaalla on ihan hanurista! Päätinkin, että ensi vuonna madallan selvästi odotuksia ja toiveita tomaattien suhteen ja relaan pizzakastikefantasioistani. Kaupasta saatu Mutti taitaa olla tulevaisuuteni jatkossakin.
Sitten ne epäonniset tilanteet… niitä oli. Tässä lista:
- Peurat/kauriin söivät noin 100 euron edestä tulppaaneja ihan talon edestä. Samat tyypit järsivät myös syreenitaimen ja puutarhavadelmapensaiden nuoret versot
- Omenankehrääjäkoi hyökkäsi kaikkiin hedelmäpuihin ja jopa marjapensaisiin
- Myyrä söi porkkanat ja pavut
- Muurahaiset rakensivat pesiään pitkin kasvimaata
- Linnut söivät valtaosan suorakylvöistä (siemenet) ja osan marjoista (varsinkin nuoret harakkaterroristit verottivat marjasatoa)
- Espanjansiruetanat ja kotilot söivät kaiken muun mikä irtosi.
Tänäkin vuonna ollaan taisteltu etanatilannetta vastaan. Valitettavasti en ole löytänyt patentoitavaa menetelmää, vaan tappioita tulee. Itselläni on ollut kasvimaalla käytössä ferramol (täsmälääke etanoita vastaan, muuten harmiton aine), ankat ja manuaalinen kerääminen ja poisto. Siitä huolimatta etanoita puskee joka suunnasta ja niille on erityisesti maistunut auringonkukat, purjot (miksi ihmeessä), tomaatit, ja pienet kurpitsat sekä niiden kukat. Myös mansikkasato jäi tänä vuonna aika vajaaksi, kun olimme enimmäkseen päivän etanoita myöhemmin liikenteessä. Se on harmittanut paljon. Olen ajatellut satokauden loputtua antaa kanojen ja ankkojen rauhassa mellastaa kasvimaalla (miinus se juuri valmisteltu mansikkapenkki mansikanrönsyistä) ja katson, jos sillä olisi merkitystä ensi vuoden tuholaisongelman hallittavuuden kanssa. Nyt en ole vielä ankkoja kasvimaan sisälle päästänyt, koska viimeiset sadonkorjuut on vielä tekemättä.
Suuntana omavaraisuus-blogit syyskuussa 2024
Tämä blogipostaus on osa Suuntana omavaraisuus-yhteisön julkaisuja ja kuuluu siis osaksi Suuntana omavaraisuus-sarjaani. Yhteisöön kuuluu muitakin omavaraisuutta tavoittelevia bloggaajia, jotka asuvat eri kasvuvyöhykkeillä. Suuntana omavaraisuus-yhteisöä pyörittävät Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi).
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2024/
Tillin tilan Anna: https://www.tillintilananna.fi/kasvukausi-24-palovammoja-ja-toipumista/
Kasvuvyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/09/puutarhakomposti-ja-maanparannus.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/09/suuntana-omavaraisuus-syyskuu-2024.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/09/trimmeri-ja-muita-mokia.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-9/
Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18508
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kasvukausi-2024
Kasvuvyöhyke 5
Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2024/09/syyskuu.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/09/01/syyskuu-24-virheet-ja-onnistumiset
Onpa teillä ollut epäonnea eläinten suhteen. Turhauttavaa, mutta toivottavasti jaksatte jatkaa omavaraistelua.
Voi, melko lohduton tuo sinun tuholais lista 🥴 Seuraavan kerran kun olen kateellinen etelä suomen kasvu oloista, palautan mieleeni tämän listan. Tomaatit on ihania…jos ne kasvaa ja punastuu itsestään😍 Tsemppiä!
Kyllä, tämä vuosi on koettellut, mutta aika paljon on oppiakin tästä saatu. Ja kyllähän sitä satoakin tuli, että ”sharing is caring” vai mitä se nyt oli, yritän tässä sisäistää, vaikka enimmäkseen kyllä ärsyttää. 😀