Omavaraisuus Suuntana omavaraisuus

Omavaraisuus ja jaksaminen – Suuntana omavaraisuus, maaliskuu 2025

Omavaraisuus saattaa kuulostaa mukavan leppoisalle hommalle – sieltä vain omat kananmunat pannuun, kun on ensin omilla puilla lämmittänyt hellan ja sitten juo itsekasvattamansa yrttiteen itse kaiverretusta puumukista. Vesi tietenkin haettiin puhtaasta purosta, joka virtaa pihan poikki. Todellisuus on ehkä tätä kuvaa karumpi.

Ensinnäkään en väitä olevani omavarainen, koska en mitenkään ole. En edes tavoittele 100-prosenttista omavaraisuutta – jos edes pientä osaa siitä. Se, mitä tavoittelen, on omavaraisempaa (!!!) elämää ja mielenhallintaa ja taitoja, mikäli tarve omavaraisempaan puuhasteluun tulee tarpeen. Näkemys omavaraisuudesta on eri keskustelu, mutta tärkeä muistaa keskustelussa, kun puhutaan jaksamisesta omavaraisuutta tavoitellessa. Mikään ei tule ilmaiseksi ja omavaraisuus on paljon luopumista, tai valmiutta luopua mukavuuksista, jotka tekevät elämän helpoksi ja paremmaksikin. Haluan silti puhua asiasta, mikä on itsellekin tuttu ilmiö, eli jaksaminen ja erityisesti uupuminen omavaraisempaa elämää tavoiteltaessa.

Tämä postaus on osa Suuntana omavaraisuus-yhteisön postauksia. Jutun lopussa on muiden kirjoittajien jutut maaliskuun aiheesta.

Omavaraisuuden tavoittelija – stressaaja vai tyyni oman tiensä kulkija?

Olen kirjoittanut ajankäytöstä aiemmin täällä ja toisen jutun siitä, mitä kannattaa tehdä itse ja mitä ei. Totuus on kuitenkin se, että omavaraisuuden tavoittelu on eri asia kuin peruspiha- tai puutarhatyöt. Tavallaan voisi sanoa, että ”omavaraistelu” vie helposti pehmeän kärjen pois kotitarveviljelyltä ja pihan puhdetöiltä. Omaa tekemistään pitää ajatella hieman pidempikestoisesti. Usein kylvösuunnitelmassa kulkee mukana määrätavoitteet ja se, miten mikäkin säilötään. Perunoissa pääpaino on harvemmin varhaisperunoilla, vaikka niitäkin viljellään, vaan keskitytään niihin lajikkeisiin, joita voi syödä vielä keväällä ennen uusien perunoiden kylvämistä (ja nekin olisi jossain maailmassa hyvä saada sieltä omista varastoista itäneinä). Kurpitsalajikkeista pitkään säilyvät vievät voiton. Se ei tarkoita sitä, ettei voisi pitää hauskaa viljelyhommissa, mutta takana kurkkii kuitenkin tavoitteellisuus. Enkä puhu vain viljelystä. Omavaraisuus ja sen tavoittelu on niin paljon muutakin, lähtien siitä lämmityksestä vaikka tai eläimien kasvatuksesta, luonnonantimien keräämisestä, metsästyksestä, kalastuksesta, vaatehuollosta ja tätä listaa voi jatkaa pitkälle eteenpäin. Eikä unohdeta itse tekemistä!

Näin ollen, kiva stressitön puutarhan- tai pihanhoito muuttuu helposti tavoitesuuntautuneeksi toiminnaksi, josta on ilo kaukana ja sellainenhan puuha saattaa väsyttää. On saatava niin ja näin paljon sitä ja tätä lajiketta. Tämä mentaliteetti ottaa vallan silloin, kun on ”pakko” saada tavoitteet täyteen ja tavoitteet on lähtökohtaisesti laadittu tasolle ”hard core omavaraistelija”. Kaikella työllä on vaihtoehtokustannuksensa ja se on tällaiset tavoitteet asettaessa otettava myös huomioon. Mihin aikansa haluaa käyttää, ja mitä siitä saa.

Toisaalta, omavaraistelu tuo turvaa, mikä taas vähentää stressiä. Onnistuessaan tavoitteissaan omavaraistelija siis saattaa selvästi parantaa elämäänsä ja mielenrauhaa. Itselle omavaraistelu on tuonut sekä stressiä että turvaa, eli olen kokenut molemmat ääripäät. Ihmisen persoona vaikuttaa varmasti pitkälti siihen, millaiseksi erilaiset asiat elämässään tekee. Intensiiviset ihmiset, kuten minä, menevät asioihin täysillä kiinni. Sittemmin olen luonut omat tavoitteeni ja aion niistä kiinni pitää. Vaikka olisi tavoitteita, voi ne asettaa omalle tasolle.

En halua luoda tällä tekstillä synkkiä ajatuksia omavaraisuudesta – en missään nimessä. Haluan sanoa, että tavoitehakuinen tekeminen missä tahansa elämän osa-alueella saattaa nostaa stressikäyriä, ja näin käy myös omavaraistelijalle. Itse olen viime vuoden-kahden aikana laskenut rimaa niin matalalle kuin vain voin. Haluan kasvattaa niin sanottua omavaraisuusastetta itse viljellyn ja kasvatetun ruoan suhteen sekä kompostin suhteen vuosi vuodelta, mutta erityisesti haluan kasvattaa valmiutta, ymmärrystä ja osaamista omavaraisuudesta. Edelleen olen sitä mieltä, että omavaraisuus on liikkuva käsite nykymaailmassa, jokainen määrittelee omat rajansa ja ehtonsa, eikä kenelläkään muulla ole siihen lisättävää, vaikka keskustelua on aina hyvä käydä. Itselle omavaraisuus on pitkä avoin prosessi, ei sulkeutumista.

Minusta on hienoa, kuinka jotkut voivat ja haluavat tavoitella mahdollisimman suurta omavaraisuusastetta. Se on aidosti kiinnostava näkökulma nykymaailmassa. Tarvitsemme sellaisiakin esikuvia ja vaihtelevuutta. Silti, toivon, että omavaraisuus olisi kaikille omannäköinen prosessi, ilman stressiä, mutta vahvalla asenteella.

Vuodenkierto jaksamisessa

Muutimme Krutbackenille toukokuun lopussa 2021. En voi sanoa, että siinä vaiheessa olisin ymmärtänyt vuodenaikojen merkitystä. Toki jo muutaman vuosikymmenen eläneenä olin nähnyt talvia, keväitä, kesiä ja syksyjä, mutta maalle muuton myötä vuoden kiertoaika löi kasvoille. Tästäkin puhuin joulukuun postauksessa. Jokainen vuodenaika on omanlaisensa ja niillä on melkityksensä. Kun neljäs talvi maalla on ”taputeltu”, voin todeta (itselleni), että vuodenajoilla on tarkoituksensa. Talvi on todella tarkoitettu levolle. Kevät ja valon lisääntyminen houkuttelevat ulos ja se kiireinen aika kurkkia mielessä. Tässä vaiheessa vuotta on ihanaa vielä olla ja suunnitella tulevaa, ikään kuin hengähtää ja olla. Talven hidas tempo antaa mahdollisuuden palautua ja nauttia intensiivisemmän kauden hedelmistä. Kun energiat on kerätty, on aika käydä innokkaana kohti uutta kasvukautta ja ehkä vähän omavaraisempaa elämää.

Suuntana omavaraisuus-blogit maaliskuussa 2025

Tämä blogipostaus on osa Suuntana omavaraisuus-yhteisön julkaisuja ja kuuluu siis osaksi Suuntana omavaraisuus-sarjaani. Yhteisöön kuuluu muitakin omavaraisuutta tavoittelevia bloggaajia, jotka asuvat eri kasvuvyöhykkeillä. Suuntana omavaraisuus-yhteisöä pyörittävät Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi).

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2025/

Kasvuvyöhyke 2

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2025/03/suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2025.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2025/03/kevatta-kohti.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2025-osa-3/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2025/03/puutarhan-vuodenkierto-omavaraisuus.html

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=19232

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2025/03/02/maalis-25-vuodenkierto-omavaraisuus/

Saatat myös pitää...