Tämä kirjoitus on osa Suuntana omavaraisuus-sarjaa. Jutun lopussa löytyy muiden omavaraistelijoiden jutut liittyen marraskuun aiheeseen, joka koskee itsetekemistä vs. ostamista ja asioiden korjaamista.
Sivusin jo viime kuukauden Suuntana omavaraisuus-postauksessa käsitystäni omavaraisuudesta ja siitä, että omaan omavaraisuusaatteeseen kuuluu asioiden tekeminen itse. Siihen kuuluvat myös asioiden korjaaminen ja kulutuksen vähentäminen. Tämä on itselle ristiriitainen teema, koska olen ollut vahvasti kulutukseen kallellaan, vaikkakin ollut aina hyvin tarkka raha-asioista. En ole elänyt yli äyräiden, mutta nuorena aikuisena en osannut ajatella asioita kovin kestävästi. Olen aina ollut ahkera ja tienannut kulutettavat rahani ja onneksi myöhemmin myös säästöön menneet varat. Sittemmin olen löysännyt kulutuksen suhteen ja koko elämä on heittänyt uusille urille. Minusta tuli omavaraistelija.
Tähän alkuun: yritä olla provosoitumatta! Minä teen tätä omassa elämässäni monen muun asian ohessa. Sinä valitset ehkä eri tien ja sen on oikein ok, jos olet onnellinen ratkaisujesi kanssa.
Omavaraistelijan tie kulutushysteriasta ulos
Nyt hieman yli nelikymppisenä voin sanoa tulleeni siihen vaiheeseen elämässäni, missä näen, miten maailma pyörii myös markkinointinäkökulmasta. Itsekin markkinoinnin alalla työskennelleenä olen joutunut oudon eettisen haasteen eteen ja joudun miettimään, mihin kaikkeen haluan ottaa osaa. Elämme juuri nyt sitä aikaa, kun joka paikassa tulee Halloween-, joulu-, Black Friday- ja Cyber Monday -markkinointia tuutin täydeltä, joiden jälkeen alkaa ”uusi vuosi, uusi minä”-toitotus. Kaikkea pitäisi ostaa, tarviipa sitä tai ei, onko rahaa vai ei, tai uskooko koko asiaan vai ei. Kukaan meistä ei ole vapaa myyntivaikutuksesta.
Itse olen kulkenut siis melko vapaamielisen talousajattelun läpi siihen, että voin kulkea samoissa pihavaatteissa vuodesta toiseen (Youtubesta ehkä voit huomata, että aika usein samat kuteet on muijalla päällä). Jos jokin vähän repsottaa, ei haittaa ja korjataan se sitten, jos pystytään. Hankinnat ovat itselle aina ison pohdinnan paikka. Mikä kannattaa ja onko siitä palvelemaan useaksi vuodeksi eteenpäin? Haluisin tällä hetkellä kovasti uuden talvitakin, mutta olen päätymässä siihen, etten tarvitse sellaista. Vuonna 2020 hankittu ihanan lämmin takki on ehjä ja täysin toimiva.
Itse tekeminen/korjaaminen vs. palveluiden/tuotteiden ostaminen
Itse tekeminen ja tuottaminen tuntuu mukavalle monen mielestä – oli sitten kyseessä ihanat ja lämpimät villasukat, kauniit verhot, vanhoista ikkunoista tehty kasvihuone, itseleivottu hapanjuurileipä, kukkasommittelut, omista lampaista kehrätystä villasta tehty matto, omien mehiläisten omista kukista hankkiman hunajan tuottaminen – aij että, kyllä kelpaisi. Siinä on vain pienenpieni mutta: Aika. Ja toinenkin: raha. Omavaraistelussa aika ja raha ovat isossa roolissa. Kaikki maksaa, olipa se kuinka tahansa ”omaa” ja aikaa menee ihan julmetusti. Halvemmalla ja helpommalla pääsisi niin monessa asiassa, mitä kotiin ja pihapiiriin tulee, jos vain ostaa sen ulkopuolelta, oli kyseessä tuote tai palvelu. Omavaraistelussa on kuitenkin oikeastaan aika vaikea alkaa vertailemaan sitä, mikä kannattaa ja mikä ei. Lisäksi omien valintojen perustelu voi olla ihan mahdotonta ihmiselle, joka elää kaupungissa, käy kaupassa joka päivä ja ostaa uuden tuotteen suoraan kotiovelle kun edellinen menee rikki. Kyllä, moni asia kuulostaa tyhmälle, turhalle ja aikaa vievälle – sen myönnän, mutta silti väitän, että se on sen arvoista.
Kuitenkin, en elä umpiossa ja joudun hyvin usein pohtimaan, onko järkevää tehdä juuri kyseistä asiaa itse vai ei, ja joskus on pakko todeta, että tässä tilanteessa aika ja raha viittaavat ostamisen suuntaan.
Käydään läpi tätä koko ”möhkälettä” esimerkkien avulla.
Esimerkki A: Kasvihuonetunneli
Romanttisen kaunis kasvihuone vanhoilla ikkunoilla – olisihan se jotain! Paitsi, ettei minulla ole vanhoja ikkunoita (nekin maksavat), aikaa sen ”byggaamiseen” eikä oikein haluakaan alkaa sille tielle (koska minä tai mieheni emme ehkä osaa rakentaa sellaista). Tarvitsin jotain käytännöllistä ja mahdollisesti siirrettävää ratkaisua. Niinpä, hankin kasvihuonetunnelin rahdattuna pihaan. Mukana tuli viiden kilon mutteripussi ja onnentoivotukset projektiin. Aikaa meni. Rakensin sen itse (apua toki sain) kiroilemalla, mutta nyt se odottaa kevättä lähes valmiina pihalla. Eli rahaa meni ehkä muutamaa ikkunaa enemmän itse tunneliin ja sen rahtiin, mutta säästin ajassa ja tulevaisuuden visoissa. Lisäksi koen tunnelin käytännöllisempänä.
Esimerkki B: Ruohonleikkurin terä
Ruohonleikkurista katkesi terä. Uusi terä ostettiin ja vaihdettiin. Eli korjaus kannatti.
Esimerkki C: Omat kanan- ja ankanmunat
Omat kanat, ilmaiset munat! Kuinkakohan monta kertaa olen kuullut, kuinka meillä on nyt ilmaisia munia. Niinpä! Aika kaukana ollaan ilmaisista ja kaupasta saa kyllä halvempia munia kuin ne omien höyhenpeppujen tuottamat munat. Juuri kanalaa siivotessa, eristäessä ja lämpöputkea asettaessa mietin kuinka paljon rahaa ja aikaa laitan kanoihin ja ankkoihin. En ole laskenut, joten en voi antaa tarkkaa arviota, mutta sanonpa näin, että kuukaudessa pelkkään rehuun menee noin 50 euroa, vitamiineihin ja kalkkiin jokunen euro, ei-pakollisiin herkkuihin noin 15 euroa, kuivikkeeseen noin 10-20€ riippuen allekirjoittaneen siivousinnosta. Eli kuukausitasolla menee helposti noin 85 euroa. Sillä saa jo jokusen määrän munia kaupasta, mikä olisi ”kannattavampaa” varsinkin nyt, kun ankat eivät muni ja kanoilta tulee hyvänä päivänä 1-2 munaa, yleensä pyöreät nolla. Tässä laskussa ei ole mukana kanalan ja ankkalan korjaukset, suojaukset, aidat, eristys, lämmitys, valaistus ja tarvittaessa lääkitys ja siihen liittyvä hoito. Niin ja ne kanat myös maksavat jotain, hankki ne sitten ”valmiina” yksilöinä tai haudottuina. Ja aikaa menee ihan… no paljon! Mutta itse en ainakaan vaihtaisi tätä mihinkään. Omat kalliit munat on omavaraistelijan juttu.
Esimerkki D: Hapanjuurileipä
Kunnon kodinhengetär pyöräyttää omat leivät… Itsehän en mielelläni söisi mitään leipää, mutta valitettavasti pidän leipomisesta. Leivontatuokiona sijoittuvat vahvasti sellaiseen aikaan, jolloin piha ja puutarha eivät vie aikaa, eli talveen. Itsetehty hapanjuurileipä tulee halvemmaksi, terveellisemmäksi ja herkullisemmaksi kuin kaupan. Siinä vaihtoehtokustannuksena on oikeastaan vain aika, mutta jos leipomisesta pitää, muistaa syöttää juuren ja oppii tekemään leipää , menee sekin vähän vasemmalla kädellä. Jauhot eivät kuitenkaan tule omalta pihalta, niin rahaa siihen toki menee, kuten 99%:lla meistä kaikista.
Esimerkki E: Villasukat
Noniin, 30 euroa vs. 5€ + aika… Se on aika pieni ero euroissa, mutta aika iso lopulta, jos omaa taidon tehdä sukkia. Samalla niiden korjaaminenkin onnistuu helposti, mikä säästää rahaa.
Esimerkki F: Talon remontointi
Tässä onkin sitten useampaa koulukuntaa välillä perinnerakentajat ja ”valkoista maalia seinään”-porukka. On vaikea sanoa, mikä tässä kannattaa ja meillä mennään jossain tuon asteikon keskellä. Me asumme noin 90 vuotta vanhassa talossa, jolla on historiansa. Täällä on kuitenkin jo ennen meitä tehty isoja uudistuksia. Runko ja huonejako ovat silti samat. En koe, että talosta pitäisi tehdä vanhempaa ja perinteisempää kuin se on alunperin ollut. Me avasimme muuttoremontin yhteydessä lattioita lautalattiatasolle, hioimme ja maalasimme – tai siis meillä remonttiporukka teki sen. Itse toimin vain toimeksiantajana. Kalanroutoparketit hiottiin ja lakattiin. Meillä oli aikataulun suhteen kiire ja meillä oli neljä pientä lasta muuttaessamme, mikä kallisti meitä ostopalveluiden suuntaan ja materiaalit valittiin käytännöllisyyden mukaan, vaikkakaan mitään isoja muutoksia ei tehty – mitä nyt lämmitysjärjestelmä jouduttiin vaihtamaan ja julkisivu sekä katto korjaamaan heti. Vuoden 2021 ison pintaremontin jälkeen olemme itse pitäneet huolta tasoista ja suunnitelleet yhtä isompaa muutosta ja yhtä entisöintiprojektia. Yksi kylpyhuone pitäisi myös pikaisesti uusia. Aiomme reilusti modernisoida 80-luvun kylpyhuoneen, emme viedä sitä 1800-luvulle. Eli isoissa remonteissa ostamme palvelut, muuten pyrimme pitämään talon pystyssä huoltamalla sitä jatkuvasti itse. Tähän kuuluu maalaus, kevyt hionta ja muut kevyet hommat. Meillä ei ole osaamista eikä aikaa juuri nyt kehittää syvällisiä Remppa-Reiska-taitojamme, vaikka noin muuten ihan näppäriä olemme.
Esimerkki G: kotisali vs. crossfit-sali
Investoimalla omaan saliin, säästäisi pitkällä aikajänteellä rahaa ja aikaa. Itse olen nähnyt parhaaksi mennä crossfit-salille, koska se palvelee itseä paremmin juuri nyt. Voin keskittyä treenaamiseen, voin tavata ystävää ja viettää omaa aikaa. Tässä vaiheessa elämää, se on rahansa arvoinen, eli ulkoistettava palvelu, vaikka normaalisti näkisin kotisalin hyväksi hankinnaksi.
Suuntana omavaraisuus-blogit marraskuussa 2024
Tämä blogipostaus on osa Suuntana omavaraisuus-yhteisön julkaisuja ja kuuluu siis osaksi Suuntana omavaraisuus-sarjaani. Yhteisöön kuuluu muitakin omavaraisuutta tavoittelevia bloggaajia, jotka asuvat eri kasvuvyöhykkeillä. Suuntana omavaraisuus-yhteisöä pyörittävät Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi).
Kasvuvyöhyke 2
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/11/pyhainpaivan-kynttilat.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/11/korjaa-ja-kunnosta-puutarhassa.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-11/
Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18700
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/11/03/marraskuu-24
Hyvää pohdintaa. Kaikkea ei kannata, eikä tarvitse tehdä itse. Varsinkin ruuhkavuosissa voi ajankäytön optimointi olla järkevämpää kuin kaiken itse tekeminen.
Nimenomaan! Kun aikaa on tietyn verran, pitää priorisoida. 🙂
Asioita kannattaa pohtia laajasti ja perusteellisesti niin kuin teet. Minäkin olisin halunnut vanhoista ikkunoista tehdyn kasvihuoneen. Mutta nyt kun ajattelen kaikkien niiden vanhojen ikkunoiden kunnossapitoa, olen tyytyväinen pieneen muovikasvihuoneeseen. Sen pystytyksen piti viedä muutama tunti, muutama päivä siihen meni. Mutta sen ylläpito on helppoa.
Todella hyvä pointti! Enpä osannut sanoittaa, että oma ajatus oli myös helppohoitoisuus. Tällä hetkellä ruuhkavuosiin ei mahdu ikkunoiden kunnostus enempää kuin mitä itse talossa tilanne vaatii, ja sekin on kohta edessä. Mutta tosiaan, joku remppa-Reiska sen kokoamisvideossa pisti kasaan muutamassa tunnissa, mutta ei ole perus-Jaanalle moinen puuha yhtä helppoa. 😀