OMAVARAISUUS
Kasvimaa Omavaraisuus Puutarha Suuntana omavaraisuus

Onnellinen omavaraistelija? Suuntana omavaraisuus, toukokuu 2023

Tämä kirjoitus on osa Suuntana omavaraisuus-sarjaa. Jutun lopussa löytyy muiden omavaraistelijoiden jutut liittyen toukokuun aiheeseen, joka koskee suorakylvöjä ja omavaraistelijan onnellisuutta.

Tämän jutun lopussa on muiden sarjan kirjoittajien postaukset. Käy tutustumassa heidän kirjoituksiin.

Suorakylvöt

Kirjoitin viime viikkoisessa postauksessani puutarhasuunnitelmistani vuodelle 2023 ja niissä kerroin tavoitteistani tälle vuodelle. Yksi tavoite on ollut porrastaa satoa. Se on tarkoittanut, että osan kylvöistä olen aloittanut sisällä jo aikaisemmin esikylvöjen muodossa, mutta osan kylvän suoraan kasvimaalle. Ymmärrän, ettei satokausi Suomessa ole mitenkään päätä huimaava, ja porrastuksella tarkoitankin maksimissaan kuukauden vaihtelua.

Jotkut lajikkeet eivät kestä siirtoa esikylvöstä kasvupaikalleen. Näitä lajikkeita ovat muun muassa porkkanat. Niinpä olen huhtikuun puolessa välissä istuttanut porkkanan (mikroskooppiset) siemenet maahan. Suorakylvönä on mennyt maahan myös erilaisia kukkia, lehtikaalit, tilli, retiisit ja keräsalaatit. Ne olen istuttanut jo huhtikuussa. Toukokuussa on vuorossa vielä herneet ja pavut.

Satoporrastuksen takia olen suorakylvämässä esikylvöjen lisäksi muun muassa purjoa, kurpitsoja ja kukkia. Kurpitsojen suhteen en ole täysin varma porrastuksen tarpeesta, mutta ajattelin silti kokeilla sitä. En erityisesti pidä siitä, jos sattumoisin saisin merkittävän kurpitsasadon, että hukun niihin. Kukista olisi puolestaan kiva nauttia pidempään. Purjot ovat mielestäni yksi vaikeimmista kasvatettavista tapauksista, joten tässä tapauksessa ehkä yritän myös testaa, saisinko jollakin keinolla ne ylipäätään kasvamaan. Viimeksi ostin paikalliselta taimistolta viisi purjon taimea omieni rinnalle. Omat kuolla kupsahtivat, taimiston taimet kasvoivat sadonkorjuukuntoon. Jotain vikaa oli siis esikylvöissä.

Lisää eri lajikkeista ja siitä, mitä tänä vuonna viljelen, voit lukea viimeisimmästä postauksestani.

Onnellinen omavaraistelija?

Onnellisuus on ihana aihe, mutta ehkä vaikea kuvata sen takia, että se tarkoittaa jokaiselle jotain henkilökohtaista. Mitä on olla onnellinen? Kas, siinä kysymys. Suomalaiset ovat kuulemma maailman onnellisinta kansaa, mutta kaikki suomalaiset myös varmasti allekirjoittavat, ettei se onnellisuus ole naurua, hymyä ja pelkkää positiivista väreilyä. Se on tyytyväisyyttä omaan elämään, turvaa ja luottamusta tulevaisuutta kohtaan. Siispä aika paljon sitä, mitä omavaraistelijat yleensä tavoittelevat.

Onnellisuus on monta, siis monen monta muutakin asiaa, mutta minulle onnellisuus on juurikin tyytyväisyyttä elämään, kiireettömyyttä, mielekkäitä puuhia, rakastavassa seurassa (siis muuan muassa niitä – ja monta muuta asiaa). Nyt kun olen taas kevään korvilla joutunut miettimään kesälomaa ja koska ollaan ja missä ollaan, olen tullut siihen tulokseen, etten juurikaan halua lähteä pois kotoa. Olen tehnyt elämästäni sellaista, jossa haluan olla aktiivisesti mukana. Hoitaa kasvimaata, odottaa satoa, suunnitella sadonkorjuuta ja syyskylvöjä, hoitaa kanoja ja ankkoja, kehittää pihan toimintoja – ja olla perheen kanssa. Minun ei tarvitse mennä pois etsimään onnea. En joudu odottamaan lomia tai viikonloppuja. Elän omavaraistelijan onnellista elämää – toki sitä koko ajan kehittäen.

Onnellinen elämä ei tarkoita sitä, ettei välillä ottaisi päähän ja haluaisi lyödä hanskoja tiskiin. Onnellisuutta on kuitenkin se, että vastoinkäymisten jälkeen haluaa palata takaisin siihen omaan onnelliseen elämäänsä ja tehdä siitä entistä parempaa. Kehittää ja kehittyä.

Itse koen olevani nyt todella onnellinen. Vasta nyt, 40-vuotiaana, voin sanoa, että olen aika sinut sen kanssa mitä haluan tehdä ja millaiseksi olen elämäni tehnyt. Kaikki elämäni valinnat eivät ole tuoneet jatkuvuutta elämääni, mutta uskon, että valmistellut seuraavaan vaiheeseen. Tällä hetkellä elän suurperheen äidin elämää, joka yrittää yritystään välillä, kehittää omavaraisuutta ja ”homesteading”-mentaliteettia meidän tyylillä. Se ei kaikille ole onnea. Silloin kun minä koen onnen tunnetta, moni muu huutaisi kauhusta ja olkoon niin.

Menneet vuodet eivät ole olleet aina niin onnen täyteisiä. Jotkut vuoden ovat olleet ihan kauheita, mutta olen onnellinen, että olen nekin elänyt, koska ne ovat tökkineet kohti tätä pehmeämpää ja onnellisempaa elämää. Todella toivon, että onnellisuus kasvaa ja kehittyy jatkossakin. Omavaraistelussa ja onnessa on sellaiset mukavat puolet, että ne kasvavat yhdessä samaan suuntaan.

Suuntana omavaraisuus-yhteisön toukokuun postaukset

Tämä blogipostaus on osa Suuntana omavaraisuus-yhteisön julkaisuja ja kuuluu siis osaksi Suuntana omavaraisuus-sarjaani. Yhteisöön kuuluu muitakin omavaraisuutta tavoittelevia bloggaajia, jotka asuvat eri kasvuvyöhykkeillä. Suuntana omavaraisuus-yhteisöä pyörittävät Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi).

Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/onnellinen-omavaraistelija-suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2023

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/toukokuu2023/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/05/suuntanaomavaraisuus-toukokuu-2023.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/05/varakasvihuone.html

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/05/mita-muut-ajattelevat-touhuistani.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/05/suorakylvot-kasvimaalle-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-5

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/05/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-5.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2023/05/omavaraisempaa-elamaa-2023-kuulumisia.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/onni-omavaraisuudessa-ja-suorakylvön-salat

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2023/05/01/toukokiireita-unelmieni-tiluksilla/

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17190

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suunatana-omavaraisuus-23-kylvo-ja-onnellisuus/

Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/suorakylvoja-ja-onnellisuutta-omavaraisuudesta-suuntana-omavaraisuus/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/05/01/toukokuu-23-suorakylvot-ja-onni/

Saatat myös pitää...

9 kommentti

 1. Onneksi ollaan onnellisessa asemassa ja onnellisia ainakin joskus.

  1. Nimenomaan. Aina ei ole ”happy, happy, joy, joy”, mutta ainakin välillä. 🙂

 2. Onnellisuus on toden totta iso osa omavaraistelua. Moni surkuttelee, että seinät kaatuu päälle, kun ei ole festareita tai muuta vastaavaa. Itselleni riittää onnellisuuteen pihatouhut, kompostointi, sadonkorjuu ja ihan vain kasvun katselu.

  1. Hyvin sanottu ja olen ihan samaa mieltä. 🙂

 3. Marketta says:

  Jännästi ihmiset yleisesti käsittävän onnellisuuden juuri sellaiseksi, että ollaan koko ajan ”happy, happy, joy, joy”. En oikein pidäkkään sanasta onnellisuus. Tyytyväinen elämään voisi olla parempi!

 4. Kuvailit onnellisuutta täydellisesti. Se on tyytyväisyyttä omaan elämään. Itse kipuilin hyvin pitkään omassa elämässäni, pyristelin täydellisyyden pyrkimyksessä. Nyt 50-vuotiaana elämä alkaa vasta tuntua sille mille olen halunnut sen tuntuvan.

 5. Onnellisuus onkin varmaan just tuollaista, erilaisia asioita ja erilaisia myös itsellä eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Että on tyytyväinen ainakin osaan asioista tämän hetken arjessa, sekin voi olla onnea. Ihanaa ja aurinkoista kevättä ja kesää sinne homesteading-kuvioihin! 🙂

  1. Kivaa alkavaa kesää sinne – ja onnellisuuden hetkiä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *